UPSC Previous Year Papers 2019

1. With reference to Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), consider the following statements

1. AIIB has more than 80 member nations.
2. India is the largest shareholder in AIIB.
3. AIIB does not have any members from outside Asia.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c). 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Click for Answer

Answer: a

2. What was the purpose of Inter-Creditor Agreement signed by Indian banks and financial institutions recently?

(a) To lessen the Government of India’s perennial burden of fiscal deficit nd current account deficit
(b) To support the infrastructure projects of Central and State Governments
(c) To act as independent regulator in case of applications for loans of Rs. 50 crore or more
(d) To aim at faster resolution of stressed assets of Rs. 50 crore or more which are-under consortium lending

Click for Answer

Answer: d

3. The Chairmen of public sector banks are selected by the

(a) Banks Board Bureau
(b) Reserve Bank of India
(c) Union Ministry of Finance
(d) Management of concerned bank

Click for Answer

Answer: a

4. Consider the following statements:

1. Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (PNGRB) is the first regulatory body set up by the Government of India.
2. One of the tasks of PNGRB is to, ensure competitive markets for gas.
3. Appeals against the decisions of PNGRB go before the Appellate Tribunals for Electricity.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Click for Answer

Answer: b

5. With reference to communication technologies, what is/are the difference / differences between LTE (Long-Term Evolution) and VoLTE (Voice over Long-Term Evolution)?

1. LTE ‘is commonly marketed as 3G and VoLTE is commonly marketed as advanced 3G.
2. LTE is data-only technology and VoLTE is voice-only technology.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Click for Answer

Answer: d

6. Which of the following statements is / are correct regarding the Maternity Benefit ‘ (Amendment) Act, 2017?

1. Pregnant women are entitled for three months pre-delivery and three months post-delivery paid leave.
2. Enterprises with creches must allow the mother minimum six creche visits daily.
3. Women with two children get reduced entitlements.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Click for Answer

Answer: c

7. Which one of the following is not a sub-index of the World Bank’s ‘Ease of Doing Business Index’?

(a) Maintenance of law and order
(b) Paying taxes
(c) Registering property
(d) Dealing with construction permits

Click for Answer

Answer: a

8. In India,’extended producer responsibility’ was introduced as an important feature in which of the following?

(a) The Bio-medical Waste (Management and Handling) Rules, 1998
(b) The Recycled plastic (Manufacturing and Usage) Rules, 1999
(c) The e-Waste (Management and Handling) Rules, 2011
(d) The Food Safety and Standard Regulations, 2011

Click for Answer

Answer: c

9. The economic cost of food grains to the Food Corporation of India is Minimum Support Price and bonus (if any) paid to the farmers plus

(a) transportation cost only
(b) interest cost only
(c) procurement incidentals and distribution cost
(d) procurement incidentals and charges for godowns

Click for Answer

Answer: c

10. In the context of any country, which one of the following would be considered as part of its social capital?

(a) The proportion of literates in the population
(b) The stock of its buildings, other infrastructure and machines
(c) The size of population in the working age group
(d) The level of mutual trust and harmony in the society

Click for Answer

Answer: d

3.9 10 votes
Article Rating


Indian Polity MCQ Series

The best way to cover Laxmikanth’s book is to cover it through MCQs. Every line of the book has concepts...

0 comments

Spectrum Modern Indian History MCQ Series

1) Chapter Wise MCQs 2) The entire book Covered 3) More than 50 Lectures 4) Now Solve every modern history...

0 comments

Spectrum Modern Indian History Animated Series

1) Chapter Wise MCQs 2) The entire book Covered 3) More than 50 Lectures 4) Now Solve every modern history...

0 comments

Art & Culture MCQ Series

I started the UPSC preparation way back in 2010. I was giving my time, effort, and energy. I was pretty...

0 comments


UPSC Test Series

1) Validity till June 27, 2021.

2) 30 Full Fledged Tests

3) All India Ranking

4) Full Test Performance Analysis

5) Prepared by Civil Servants

0 comments

UPSC Mains Test Series

“Mains exam is not about how much you know, It is about how much you can express with the little...

0 comments




MONTHLY  MCQ PRACTICE BOOKS (ENGLISH)


MONTHLY  MCQ PRACTICE BOOKS (HINDI)


Daily Current Affairs


CURRENT AFFAIRS MCQ


INDIAN POLITY MCQ


You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

 

Terms and conditions  |  Privacy policy  |  Refund Policy           

error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x