UPSC Previous Year Papers 2017

1. Which one of the following was a very important seaport in the Kakatiya kingdom?

(a) Kakinada
(b) Motupalli
(c) Machilipatnam (Masulipatnam)
(d) Nelluru

Click for Answer
Answer. b

2. With reference to ‘Global Climate Change Alliance’, which of the following statements is/are correct?

1. It is an initiative of the European Union.
2. It provides technical and financial support to targeted developing countries to integrate climate change into their development policies and budgets.
3. It is coordinated by World Resources Institute (WRI) and World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Click for Answer
Answer. a

3. With reference to the religious history of India, consider the following statements:

1. Sautrantika and Sammitiya were the sects of Jainism.
2. Sarvastivadin held that the constituents of phenomena were not wholly momentary, but existed forever in a latent form.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Click for Answer
Answer. b

4. Mediterranean Sea is a border of which of the following countries?

1. Jordan
2. Iraq
3. Lebanon
4. Syria

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 3 and 4 only

Click for Answer
Answer. c

5. With reference to ‘National Investment and Infrastructure Fund’, which of the following statements is/are correct?

1. It is an organ of NITI Aayog.
2. It has a corpus of Rs. 4, 00,000 crore at present.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Click for Answer
Answer. d

6. The Global Infrastructure Facility is a/an

(a) ASEAN initiative to upgrade infrastructure in Asia and financed by credit from the Asian Development Bank.
(b) World Bank collaboration that facilitates the preparation and structuring of complex infrastructure Public-Private Partnerships (PPPs) to enable mobilization of private sector and institutional investor capital.
(c) Collaboration among the major banks of the world working with the OECD and focused on expanding the set of infrastructure projects that have the potential to mobilize private investment.
(d) UNCTAD funded initiative that seeks to finance and facilitate infrastructure development in the world.

Click for Answer
Answer. b

7. For election to the Lok Sabha, a nomination paper can be filed by

(a) anyone residing in India.
(b) a resident of the constituency from which the election is to be contested.
(c) any citizen of India whose name appears in the electoral roll of a constituency.
(d) any citizen of India.

Answer. c

[/su_spoiler] 8. Consider the following statements:

1. In India, the Himalayas are spread over five States only.
2. Western Ghats are spread over five States only.
3. Pulicat Lake is spread over two States only.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 and 3 only

Click for Answer
Answer. b

9. Biological Oxygen Demand (BOD) is a standard criterion for

(a) Measuring oxygen levels in blood
(b) Computing oxygen levels in forest ecosystems
(c) Pollution assay in aquatic ecosystems
(d) Assessing oxygen levels in high altitude regions

Click for Answer
Answer. c

10. With reference to the role of UN-Habitat in the United Nations programme working towards a better urban future, which of the statements is/are correct?

1. UN-Habitat has been mandated by the United Nations General Assembly to promote socially and environmentally sustainable towns and cities to provide adequate shelter for all.
2. Its partners are either governments or local urban authorities only.
3. UN-Habitat contributes to the overall objective of the United Nations system to reduce poverty and to promote access to safe drinking water and basic sanitation.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only

Click for Answer
Answer. b

 

4 1 vote
Article Rating


Indian Polity MCQ Series

The best way to cover Laxmikanth’s book is to cover it through MCQs. Every line of the book has concepts...

0 comments

Spectrum Modern Indian History MCQ Series

1) Chapter Wise MCQs 2) The entire book Covered 3) More than 50 Lectures 4) Now Solve every modern history...

0 comments

Spectrum Modern Indian History Animated Series

1) Chapter Wise MCQs 2) The entire book Covered 3) More than 50 Lectures 4) Now Solve every modern history...

0 comments

Art & Culture MCQ Series

I started the UPSC preparation way back in 2010. I was giving my time, effort, and energy. I was pretty...

0 comments


UPSC Test Series

1) Validity till June 27, 2021.

2) 30 Full Fledged Tests

3) All India Ranking

4) Full Test Performance Analysis

5) Prepared by Civil Servants

0 comments

UPSC Mains Test Series

“Mains exam is not about how much you know, It is about how much you can express with the little...

0 comments




MONTHLY  MCQ PRACTICE BOOKS (ENGLISH)


MONTHLY  MCQ PRACTICE BOOKS (HINDI)


Daily Current Affairs


CURRENT AFFAIRS MCQ


INDIAN POLITY MCQ


You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

 

Terms and conditions  |  Privacy policy  |  Refund Policy           

error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x