UPSC Previous Year Papers 2016

1. With reference to ‘stand up india scheme’, which of the following statement is/are correct?

1. Its purpose is to promote entrepreneurship among SC/ST and women entrepreneurs.
2. It provides for refinance through SIDBI.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Click for Answer

Answer . c

2. The FAO accords the status of ‘Globally Important Agricultural Heritage System (GIAHS)’ to traditional agricultural systems. What is the overall goal of this initiative?

1. To provide modern technology, training in modern farming methods and financial support to local communities of identified GIAHS so as to greatly enhance their agricultural productivity
2. To identify and safeguard eco-friendly traditional farm practices and their associated landscapers, agricultural biodiversity and knowledge systems of the local communities
3. To provide Geographical Indication status to all the varieties of agricultural produce in such identified GIAHS

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(C) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Click for Answer

Answer. b

3. Which of the following is/are tributary tributaries of Brahmaputra?

1. Dibang
2. Kameng
3. Lohit

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Click for Answer

Answer.d

4. The term ‘Core Banking Solutions’ is sometimes seen in the news. Which of the following statements best describes/describe this term?

1. It is a networking of a bank’s branches which enables customers to operate their accounts from any branch of the bank on its network regardless of where they open their accounts.
2. It is an effort to increase RBI’s control over commercial banks through computerization.
3. It is a detailed procedure by which a bank with huge non-performing assets is taken over by another bank.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Click for Answer

Answer . a

5. Consider the following pairs :
Terms sometimes Their origin seen in the news

1. Annex—I Countries : Cartagena Protocol
2. Certified Emissions Reductions : Nagoya Protocol
3. Clean Development Mechanism : Kyoto Protocol

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Click for Answer

Answer . c

6. In the context of the developments in Bioinformatics, the term transcriptome’, sometimes seen in the news, refers to

(a) a range of enzymes used in genome editing
(b) the full range of mRNA molecules expressed by an organism
(c) the description of the mechanism of gene expression
(d) a mechanism of genetic mutations taking place in cells

Click for Answer

Answer . b

7. ‘Mission Indradhanush’ launched by the Government of India pertains to

(a) immunization of children and pregnant women
(b) construction of smart cities across the country
(c) India’s own search for the Earth-like planets in outer space
(d) New Educational Policy

Click for Answer

Answer . a

8. Which of the following best describes/ describe the aim of 'Green India Mission' of the Government of India?

1. Incorporating environment al benefits and costs into the Union and State Budgets thereby implementing the `green accounting'
2. Launching the second green revolution to enhance agricultural output so as to ensure food security to one and all in the future
3. Restoring and enhancing forest cover and responding to climate change by a combination of adaptation and mitigation measures

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Click for Answer

Answer . c

9. With reference to pre-packaged items in India, it is mandatoy to the manufacturer to put which of the following information on the main label, as per the Food Safety and Standards (Packaging and Labelling) Regulations, 2011?

1. List of ingredients including additives
2. Nutrition information
3. Recommendations, if any, made by the medical profession about the possibility of any allergic reactions
4. Vegetarian/non-vegetarian

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1 and 4 only

Click for Answer

Answer . c

10. 'Project Loon', sometimes seen in the news, is related to

(a) waste management technology
(b) wireless communication technology
(c) solar power production technology
(d) water conservation technology

Click for Answer

Answer . b

3.7 3 votes
Article Rating


Indian Polity MCQ Series

The best way to cover Laxmikanth’s book is to cover it through MCQs. Every line of the book has concepts...

0 comments

Spectrum Modern Indian History MCQ Series

1) Chapter Wise MCQs 2) The entire book Covered 3) More than 50 Lectures 4) Now Solve every modern history...

0 comments

Spectrum Modern Indian History Animated Series

1) Chapter Wise MCQs 2) The entire book Covered 3) More than 50 Lectures 4) Now Solve every modern history...

0 comments

Art & Culture MCQ Series

I started the UPSC preparation way back in 2010. I was giving my time, effort, and energy. I was pretty...

0 comments


UPSC Test Series

1) Validity till June 27, 2021.

2) 30 Full Fledged Tests

3) All India Ranking

4) Full Test Performance Analysis

5) Prepared by Civil Servants

0 comments

UPSC Mains Test Series

“Mains exam is not about how much you know, It is about how much you can express with the little...

0 comments




MONTHLY  MCQ PRACTICE BOOKS (ENGLISH)


MONTHLY  MCQ PRACTICE BOOKS (HINDI)


Daily Current Affairs


CURRENT AFFAIRS MCQ


INDIAN POLITY MCQ


You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

 

Terms and conditions  |  Privacy policy  |  Refund Policy           

error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x