UPSC Previous Year Papers 2015

1. With reference to the Cabinet Mission, which of the following statements is/are correct?

1. It recommended government a federal government.
2. It enlarged the powers of the Indian Courts.
3. It provided for more Indians ill the ICS.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None

Click for Answer

Answer. a

2. Which one of the following National Parks has a climate that varies from tropical to subtropical, temperate and arctic?

(a) Khangchendzonga National Park
(b) Nandadevi National Park
(c) Neora Valley National Park
(d) Namdapha National Park

Click for Answer

Answer. d

3. Amnesty International is

(a) an agency of the United Nations to help refugees of civil wars
(b) a global Human Rights Movement
(c) a non-governmental organization to help people voluntary very poor people
(d) an inter-governmental agency to cater to medical emergencies in war-ravaged regions

Click for Answer

Answer. b

4. With reference to the art and archaeo logical history of India, which one among the following was made earliest?

(a) Lingaraja Temple at Bhubneshwar
(b) Rock-cut Elephant at Dhauli
(c) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram
(d) varaha Image at Udayagiri

Click for Answer

Answer. b

5.Indian history, which of the following is/are the essential elementy elements of the feudal system?

1. A very strong centralized political authority and a very weak provincial or local political authority
2. Emergence of administrative structure based on control and possession of land
3. Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Click for Answer

Answer. a

6. ‘BioCarbon Fund Initiative for Sustain- able Forest Landscapes’ is managed by the

(a) Asian Development Bank
(b) International Monetary Fund
(c) United Nations Environment Programme
(d) World Bank

Click for Answer

Answer. d

7. India is a member of which among the following?

1. Asia-Pacific Economic Cooperation
2. Association of South-East Asian Nations
3. East Asia Summit

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) India is a member of none of them

Click for Answer

Answer. b

8. In India, the steel production industry requires the import of

(a) saltpetre
(b) rock phosphate
(c) coking coal
(d) All of the above

Click for Answer

Answer. c

9. The provisions in Fifth Schedule and Sixth Schedule in the Constitution of India are made in order to

(a) protect the interests of Scheduled Tribes
(b) determine the boundaries between States
(c) determine the powers, authority and responsibilities of Panchayats
(d) protect the interests of all the border States

Click for Answer

Answer. a

10. With reference to the Union Government, consider the following statements :

1. The Department of Revenue is responsible for the preparation of Union Budget that is presented to the Parliament.
2. No amount can be withdrawn from the Consolidated Fund of India without the authorization from the
Parliament of India.
3. All the disbursements made from Public Account also need the authorization from the Parliament of India.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3

Click for Answer

Answer. c

4.4 10 votes
Article Rating


Indian Polity MCQ Series

The best way to cover Laxmikanth’s book is to cover it through MCQs. Every line of the book has concepts...

0 comments

Spectrum Modern Indian History MCQ Series

1) Chapter Wise MCQs 2) The entire book Covered 3) More than 50 Lectures 4) Now Solve every modern history...

0 comments

Spectrum Modern Indian History Animated Series

1) Chapter Wise MCQs 2) The entire book Covered 3) More than 50 Lectures 4) Now Solve every modern history...

0 comments

Art & Culture MCQ Series

I started the UPSC preparation way back in 2010. I was giving my time, effort, and energy. I was pretty...

0 comments


UPSC Test Series

1) Validity till June 27, 2021.

2) 30 Full Fledged Tests

3) All India Ranking

4) Full Test Performance Analysis

5) Prepared by Civil Servants

0 comments

UPSC Mains Test Series

“Mains exam is not about how much you know, It is about how much you can express with the little...

0 comments




MONTHLY  MCQ PRACTICE BOOKS (ENGLISH)


MONTHLY  MCQ PRACTICE BOOKS (HINDI)


Daily Current Affairs


CURRENT AFFAIRS MCQ


INDIAN POLITY MCQ


You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

 

Terms and conditions  |  Privacy policy  |  Refund Policy           

error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x