23rd February, 2021 | Current Affairs MCQ | UPSC, PSC, SSC

23rd February Current Affairs MCQs 

Current Affairs MCQHistory MCQPolity MCQ Video Series


1) Consider the following statements about PM Svanidhi Scheme

1. It was launched by the Ministry of housing and urban affairs.
2. Only Scheduled commercial banks are allowed to provide loans under this scheme.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Click for Answer

Correct Answer: A

  • The Ministry of Housing and Urban Affairs has launched PM Svanidhi, or Pradhan Mantri Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi scheme. Hence Statement 1 is correct
  • It was launched on June 1, 2020, by the Ministry of housing and urban affairs to help street vendors, who were impacted by the coronavirus pandemic.
  • It aims to provide working capit al loans up to Rs 10,000 at a subsidized rate of interest. On timely/early repayment of the loan, an interest subsidy of 7% per annum will be credited to the bank accounts of beneficiaries.
  • Scheduled commercial banks, regional rural banks, small finance banks, cooperative banks, NBFCs, micro-finance institutions and Self-Help Group (SHG) Banks will be providing loans under the scheme. Hence Statement 2 is incorrect


2) Consider the following statements with regard to THAAD Missile defense system

1. It is designed and manufactured by the US company Lockheed Martin.
2. South Korea is the only country which has deployed THAAD missile defense system.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Click for Answer

Correct Answer: A

  • THAAD is an acronym for Terminal High Altitude Area Defense, a transportable, ground-based missile defense system.
  • This anti-ballistic missile defense system has been designed and manufactured by the US company Lockheed Martin. Hence Statement 1 is correct.
  • South Korea is not the only country with the THAAD missile defense system. It has been previously deployed in the UAE, Guam, Israel and Romania. Hence Statement 2 is incorrect.

 


3) With reference to Social Stock Exchanges (SSE), consider the following statements

1. It allows the listing of non-profit or non-government organisations on stock exchanges.
2. India is the only country having a Social Stock Exchange.

Which of the statements given above is/are INCORRECT?

a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Click for Answer

Correct Answer: B

  • An SSE allows the listing of non-profit or non-government organisations on stock exchanges, providing them with an alternative fund-raising structure. Hence Statement 1 is correct.
  • Countries like the UK, Canada and Brazil have SSEs. Hence Statement 2 is incorrect.


4) Which of the following countries are the members of Group of Seven (G-7) club

1. Russia
2. Canada
3. France
4. India

Select the correct answer from the codes given below

a) 2 and 3 only
b) 1 and 2 only
c) 1, 3 and 4 only
d) All of the above

Click for Answer

Correct Answer: A

  • G-7 is an intergovernmental organization, formed in 1975 by the top economies of the time as an informal forum to discuss pressing world issues.
  • The G-7 are Canada, France, Germany, Italy, Japan, the United Kingdom, and the United States.

Hence option (a) is the correct answer.

 


5) Consider the following statements with reference to PM CARES Fund

1. Prime Minister is the ex-officio Chairman of the PM CARES Fund.
2. The fund gets budgetary support from the central government.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Click for Answer

Correct Answer: A

Prime Minister is the ex-officio Chairman of the PM CARES Fund and Minister of Defence, Minister of Home Affairs and Minister of Finance, Government of India are ex-officio Trustees of the Fund)Hence Statement 1 is correct.

The fund consists entirely of voluntary contributions from individuals/organizations and does not get any budgetary support. Hence Statement 2 is incorrect.


6) Consider the following statements with regard to Cyclone Nisarga

1. It is a tropical cyclone originated in Arabian Sea
2. The name Nisarga was given by India

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 Only
b) 2 Only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Click for Answer

Correct Answer: A

  • Nisarga was a tropical cyclone originated in Arabian Sea. Hence Statement 1 is correct.
  • The name Nisarga was given by Bangladesh. Hence Statement 2 is incorrect.


7) Consider the following statements with regard to Ebola Virus?

1. Ebola virus is transmitted to people from wild animals.
2. It was first discovered in Democratic Republic of Congo.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 Only
b) 2 Only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Click for Answer

Correct Answer: C

  • Ebola virus disease (EVD), formerly known as Ebola haemorrhagic fever, is a rare but severe, often fatal illness in humans.
  • The virus is transmitted to people from wild animals and spreads in the human population through human-to-human transmission. Hence Statement 1 is correct.
  • Ebola Virus was first discovered in 1976 near Ebola river in today’s Democratic Republic of Congo. Hence Statement 2 is correct.


8) Ultra Swachh equipment recently seen in news was developed by which among the following?

a) Indian Space Research Organisation (ISRO)
b) NITI Aayog
c) Defence Research and Development Organisation (DRDO)
d) Ministry of Health and Family Welfare

Click for Answer

Correct Answer: C

Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed a disinfection unit named Ultra Swachh. Hence option (c) is the correct answer.


9) Global Economic Prospects (GEP) recently in news was released by which among the following?

a) World Bank
b) International Monetary Fund (IMF)
c) Bank for International Settlements
d) World Financial Stability Forum

Click for Answer

Correct Answer: A

  • Global Economic Prospects is a World Bank Group flagship report that examines global economic developments and prospects, with a special focus on emerging market and developing economies.
  • It is issued twice a year, in January and June.

Hence option (a) is the correct answer.

 


10) India’s first online waste exchange platform recently in news was launched by

a) Kerala
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) Maharashtra

Click for Answer

Correct Answer: B

  • Andhra Pradesh Government launched the country’s first online waste exchange for safe disposal of toxic wastes and promoting recycling and reuse.

Hence option (b) is the correct answer.


CRACK  UPSC EXAM IN 200 DAYS! –> CLICK HERE

PRELIMS + MAINS GUIDANCE PROGRAMME —> CLICK HERE 

Spectrum Modern Indian History MCQs Video Series –>  CLICK HERE 

Laxmikanth Indian Polity MCQs Video Series —> CLICK HERE

ART AND CULTURE MCQs VIDEO SERIES –> CLICK HERE

TRY FREE UPSC MOCK TEST  SERIES–>  CLICK HERE


Welcome to Netmock. Netmock is Indias leading website for UPSC/IAS UPPCS preparation. Areas like General Studies, Current Affairs, Spectrum Modern Indian History, Indian Polity Laxmikant Indian Economy, Indian art and culture, Geography, Environment & Ecology, National issues, International issues, The Hindu analysis, The Hindu analysis, Current Affairs MCQs 100 and 200 days UPSC preparation are covered.




Crack UPSC exam in 200 days


MONTHLY  MCQ PRACTICE BOOKS (ENGLISH)


MONTHLY  MCQ PRACTICE BOOKS (HINDI)


Daily Current Affairs


CURRENT AFFAIRS MCQ


INDIAN POLITY MCQ


You may also like...

Leave a Reply

 

Terms and conditions  |  Privacy policy  |  Refund Policy           

error: Content is protected !!
MENU
NETMOCK